Heléne

En liten blogg som handlar om ingenting, utan mest om det jag för stunden har lust att skriva ned...

Att definiera sig själv?

Publicerad 2011-11-26 09:52:14 i Allmänt,

Gång på gång hamnar jag i situationer där jag skall presentera mig, berätta vem jag är, en enkel sak kan tyckas, men på en fråga kör jag ständigt fast. Är jag hörselskadad eller döv? Vad jag än svarar så kommer det inte att fullt ut bli bra, inte kännas rätt fullt ut. Identitetsmässigt är jag hörselskadad och kommer nog alltid att vara det tror jag. Men säger jag hörselskadad, då finns en rad krav som jag inte kan leva upp till, på med hörapparaten så hör du, då kan du prata i telefon, jag har träffat många hörselskadade som klarar det här och det här, jag använder alltid tolk vid olika tillställningar (även vid exempelvis läkarbesök) etc.

Säger jag istället döv, ja audiotivt är jag det, men funktionellt eller identitetsmässigt, den frågan är betydligt mer komplex. Till att börja med så är mitt tal nästintill felfritt, jag har inte gått i dövskola, jag är inte fullt teckenspråkig, känner att det inte är mitt modersmål när jag kommunicerar på det.

På något sätt så kräver samhället att få en förklaring och kunna stoppa in oss i fack, det är nog bara att acceptera att det är på så sätt.


Men jag har fortfarande inte svaret, vem är jag?, räcker det med att jag är Heléne?

Hjärnan eller hjärtat?

Publicerad 2011-11-25 22:50:33 i Allmänt,

Ibland hamnar jag i situationer där jag antingen tvingas följa hjärnan eller hjärtat. Står inför flera sådana situationer just nu vilket är svårt. Saker och ting har ju ofta flera sidor och så även dessa saker och beslut jag står inför. Funderar, lyssna på hjärta eller hjärna?

Rådgivning

Publicerad 2011-11-25 22:10:45 i Allmänt,

Var idag för rådgivning hur jag skall göra för att bättre få i mig järn. Har i vissa perioder haft järnbrist och varit ganska trött på grund av detta. Det intressanta i undersökningen/rådgivningen idag var att de började med att klämma mig under fötterna. Det första hon sa är "Du är förkyld" ja, det stämmer, jag är förkyld.

Sedan berättade hon varför jag har förhårdnader på foten som inte går att smörja eller fila bort, det är kopplat till att jag är spänd i axlar och nacke, ja det stämmer även det, jag är ganska så spänd i dessa muskler. Gällande järnvärdet så skall jag börja äta nässelpuler för att få upp detta värde. Pulvret smakade vedervärdigt, smakat på det idag, men fick tipset att blanda det i yoghurt med bär för att få bort den onda smaken, så blir att pröva det imorgon till frukost.

Dagens lunch

Publicerad 2011-11-25 12:22:45 i Allmänt,

Så otroligt smaskigt med kräftsallad till lunch, underbart. Dessutom har jag samma mat i matlådan till jobbet ikväll

Läsning

Publicerad 2011-11-21 22:13:02 i Allmänt,

Läsa böcker kan vara trevligt. Jag är nog lite av en allätare när det gäller läsning skulle jag vilja säga, har inte någon speciell författare eller böcker inom något speciellt område som jag bara måste läsa. Finns däremot några saker som jag inte tycker om, typ fantasy böcker, det har jag svårt för.

Det sista som jag precis läst nu är hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, en skoj bok som är skriven på ett lustigt sätt. Att läsa den då man är trött kan bli än roligare:-)

Igår var jag på bokhandel för att införskaffa lite böcker att läsa framöver. Denna gång blev ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Den låg etta på bästsäljarlistan kopplat till pocketböcker, så kände att detta måste jag prova. Vad jag tycker om den återstår att se

D- kursen

Publicerad 2011-11-21 20:54:25 i Allmänt,

Jag håller på och kämpar med min d-kurs i socialt arbete. Mitt stackars reflektionsprotokoll tycks aldrig bli godkänt, har gjort om det där jävla protokollet flera, flera gånger nu, så less på det. Får försöka göra ett till försök med det där, suck

En synt har i alla fall garanti

Publicerad 2011-11-20 11:48:37 i Allmänt,

Jag och brorsan tog en promenad idag på förmiddagen och samtalade lite:

B: Det är svårt det där när man inte har jobb och man ändå vill köpa saker, det finns ju liksom inte pengar till det
J: Jo, det är ju så, det kostar ju att hänga med..
B: Mmm, precis.. Jag vill ju ha en synt nu som kostar XX 000 det är ju pengar det, men den är väldigt bra
J: Tycker du verkligen att det är värt så mycket pengar bara för en enda sak
B: Jo, det är ju mitt intresse det där med musik..
J: Joo..
B: Och allt man skall ha kostar ju, skall man exempelvis köpa en häst så kostar den 20 000 och då får man ju räkna med att hästjävel kan dö nästa vecka
J: Ha ha ha, synten har ju i alla fall garanti=)
B: Ja, precis, betyder att en synt är bättre än en häst=) 

Julönskelista

Publicerad 2011-11-20 11:43:01 i Allmänt,

Mina föräldrar kräver fortfarande att jag skriver önskelista till jul, men har upptäckt att detta blir allt svårare för varje år som går. Då jag var liten önskade jag mig leksaker och sådant, det önskar jag mig knappast inte idag=) När jag flyttade hemifrån önskade jag mig saker till lägenheten, nu har jag bott själv i fem och ett halvt år och börjar samla på mig mer än tillräckligt. Vad skall man då önska sig? Hmm... svårt det här, funderar och funderar. Börjat skriva, men min lista ser väldigt fjuttig ut med de typ tio sakerna som jag önskar mig.. En sak jag vill ha är en vit jul, men det kan jag ju knappast skriva upp på min lista, eller?!

Månfarsbak

Publicerad 2011-11-20 09:58:53 i Allmänt,

Igår bakade jag och mamma pepparkakor, blev en hel bunt. Vi brkar sammarbeta så att jag bakar och mamma sköter ugnen, fungerade bra. Lyckades riktigt bra med pepparkakorna, det var bara gubbarna som blev lite misslyckadem mamma tyckte att de såg ut som de skulle fara till månen. Upptäcte sedan att jag tagit fel mått, det fanns ett som var betydligt bättre.

På tal om bak och jul ,jag längtar som bara den till julen, tycker det är så mysigt, stämmningen, musiken, maten, gemenskapen, ja allt. Började igår att lyssna på julmusik, tycker med tanke på att det typ är den enda musiken jag faktiskt kan höra lite av att jag kan få tjuvstarta, tycker inte ni det också?=)

25 års fest

Publicerad 2011-11-20 09:54:42 i Allmänt,

Förra lördagen passade jag på att fira min 25 årsdag tillsammans med kompisar. Jag och A.H har ju födelsedag väldigt tätt, bara tre veckor emellan, dessutom har vi flera gemensamma vänner så vi beslöt oss för att hyra lokal från hyresgästförenignen och sedan dra ihop ett gäng.

Blev en lokal på Enrisvägen 10, lokalen skulle ta 45 personer, men vi valde att duka långbord så det blev lagom fullt för de 20 personer som kom. Vi lagade enkel mat och bjöd på samt välkomsdrink och sedan kaffe och glass med maränger. Blev en tillsynes lugn fest, visst folk drack men inget som spårade ur på mågot sätt. Var nöjd med dagen och det bästa av allt, jag mådde bättre än vad jag förtjänade den nästkommande dagen=)

Slottet

Publicerad 2011-11-19 19:54:55 i Allmänt,Denna vackra inbjudan damp ner i brevlådan för någon månad sedan, Stockholm slott, jo man tackar. Jag blev helt enkelt inbjuden till WCYF då jag är ordfröande i Unga Hörselskadade. var där även ifjol och kände på en gång att jag ville göra om detta igen, att få komma in på slottet är inte fy skam må jag säga.

På morgonen blev det ett himla springande fram och tillbaka hemma i lägenheten, tvätta håret föna, locka, sätta upp det, i med så där 700 liter hårspray för at försöka få det att hålla hela dagen och sedan skulle det sminkas. Kläderna för dagen bestod av en lila kjol, svart skjorta och svart kavaj. Beundrar verkligen folk som har sådana  jobb som kräver att de skall göra sig så fina varje dag innan de åker iväg, skulle personligen aldrig fixa det. Framme i Sthlm mötte jag upp henrik från SDU och Dennis från DBU i Gamla stan för att sedan gå till slottet. Mötte upp våra tolkar för dagen, två jätteduktiga sådana, kunde inte bli bättre. Igenom säkerhetskontroller, visa inbjudan, visa legitimation osv. innan vi tillsist kom in.

Sedan blev det att vandra trappa upp och trappa ned i slottet för att sedan komma fram till den salen där vi skulle vara. Mäkltigt att gå igenom slottet med dess ca 1000 rum. Tänk att bo sådär? vi dkiskutrade och skämtade om hur kungafamiljen bor och vilka möbler de har i sin våning? Har de sådana gamla möbler eller har de bokhyllan Billy från IKEA?=) Kommer nog aldrig få ett säkert svar på detta=)

Inne i slottssalen så var det mycket folk, ca 400 personer. Fördelen för oss döva "stackare" var att vi fick platser långt fram för att se tolkarna. Sedan bjöd förmiddagen på en rad olika talare, kungen, drottningen, rädda barnen, FN osv, flott värre. Blev dock rätt seg där under förmiddagen, sitta och lyssa i 2,5 timma utan paus är jobbigt, men kul var det. Nästan hela kungafamiljen var dessutom med, kungen, Silvia, Victoria, Daniel och Madelene.

Sedan var det dags för lunch, sncka om att det blev kö till alla toaletter, är det något de har ont om på slottet så är det just detta. Vid lunchen var det bordsplacering, satt åtta och åtta vid varje bord. Jag kom tillsammans med den manliga tolken vid ett bord, hade bland annat röda korsets ungdomsförbunds ordförande vid mitt bord samt Morgan Alling (skåedespelare) var ett hyfsat trevligt gäng, men svårt at hitta något naturligt att samtala om så där. Till lunch blev det några kötskivor med Coscos. smakade bra.

Efter lunchen blev det olika seminarium, deltog på ett om skolan, var totalt värdelöst egentligen, de sa typ ingenting, men jag fick mig i alla fall en vandring genom slottet vilket var kul. Sedan tillbaka till slottsalen där krister Henriksson (Wallander) läste ett stycke, sedan sammanfattades dagen och avslutades där. Jag och Dennis tillsammans med två tolkar följde sedan med till Eric Ericsson hallen på efterföljande uppträden. Mycket sång blev det, opera. Svårt för våra stackars tolkar att översätta, men vi fyra satt och pratade och hade det allmänt trevligt ändå. Den manliga tolken försökte dessutom förklara Silvias brytning på rösten vilket blev en helt underbar gestaltning=)

Proemenerade sedan ner till t-centralen, en av otolkarna skulle sedan med samma tåg så blev gemensam sushi på centralen och sedan tåget hem, nöjd och glad med dagen.

Men jag säger bara en sak, jag är absolut inte avundsjuk på kungafamiljen, vilket liv de lever i all denna offentlighet

Välkomna alla läsare

Publicerad 2011-11-18 17:04:55 i Allmänt,

Nu har jag lyckats lösenorsskydda min blogg samt att jag har ändrat designen, tror att svart text mot vit bakgrund generellt sett är lättast att läsa.

Här på bloggen kommer jag skriva om olika saker ur mitt liv, tankar, händelser osv. Ibland kommer det att bli innehållsrikt, ibland bara flumm..

Så kära familj, vänner, kollegor etc. Trevlig läsning. Och ni, lämna gärna små spår efter er, alltid trevligt att veta vem som tittar in..

Lösenordskydda bloggen

Publicerad 2011-11-15 19:07:33 i Allmänt,

Jag har funderat bort och fram på det här med bloggen, vilka som läser den och vilka som jag faktiskt vill skall läsa den och vilka som jag kanske känner att jag inte vill lämna ut mig själv allt för mycket till.

Jag har kommit fram till att jag inom några dagar eller någon vecka kommer att lösenordsskydda bloggen. Vill ni ha inloggningsuppgifter så skrik till..

Vakna på fel sida

Publicerad 2011-11-11 17:21:53 i Allmänt,

Idag känns det som att jag vaknat på fel sida och att allt bara jäklats med mig. Ibland funderar man på om man kan krypa ner och sova en timma, kliva upp igen och sedan vakna på rätt sida:) varför blev då denna dag så dålig? Jo vaknade inatt strax före klockan två och hade sjukt ont i örat, jaha hörselgångsinflamation skoj, nej. Vände och vred mig och det gjorde sjukt ont. Knarkade i mot tabletter och halvslumtade någon timma. Kliva upp köra igång och tvätta kolla och se att vårdcentralen har dropp in, får ta mig dit. Beställer till, finns ingen tolk att tillgå. Iväg ändå och fick en tid i eftermiddag. Hem igen och upptäcker att universitetet mailat, de jävlas med tolkar nu igen, blir bara så less. Iväg till vc i eftermiddags rejäl hörselgångsinflamation, aj. Fick nu lite droppar och hoppas att det ska göra susen. Ja, ja det kan bara bli bättre

Bilbesiktning

Publicerad 2011-11-07 20:32:25 i Allmänt,

Har idag besiktigat bilen, första gången som jag besiktigar min egen. Besiktigat mamma och pappas bil en gång på riktigt samt en ombesiktning. Måste allvarligt säga att det är mera nevöst att besiktiga bilen än att ta körkort, detta på grund av att man inte har en aning om var konstnaden kommer att hmna på när man har en så pass gammal bil som jag har.

Besiktningen gick sådär, fick beröm att bilen var fin och välskött, och det är den på många sätt och vis. Men en spindelled glappar så måste byta den och sedan blir det ombesiktning. Håller nu på att leta någon som kan byta en spindelled, någon som kan ställa upp?

Om

Min profilbild

Nellie86

Hej. Vad skoj att ni hittat in på min blogg. Här kan ni läsa om smått och stort, ditt och datt som händer i mitt liv...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela