Heléne

En liten blogg som handlar om ingenting, utan mest om det jag för stunden har lust att skriva ned...

Träningscoach online

Publicerad 2012-07-27 12:23:06 i Allmänt,

Har bestämt mig för att jag måste komma i form igen efter sommarens ledighet, tränade ju massor i våras i samband med Vätternrundan, men sedan har jag kappt tränat en meter (med undantag från långpromenader, men räknas typ inte). Provade att cykla igår, men mitt knä som krånglade vids rundan fortsätter att krångla, måste kolla upp det.

Nu skall jag göra slag i saken och använda träningscoach online, kolla in på matildamilda.blogspot.com

Skall försöka våga test lite nya träningsformer och sedan spinning förstås, det täker jag inte sluta med. Och gärna lite kickboxning, är du på M.H?

Semestern lider mot sitt slut

Publicerad 2012-07-27 12:20:11 i Allmänt,

Har min sista semesterdag idag, med andra ord har tre veckors semester, vecka 27, 29 och 30 sbart gått.. Vad tiden har gått fort, skulle inte ha något emot tre veckors ledighet till. Men å andra sidan kan det vara lite skönt emd rutiner igen, något som jag inte har under semestern. Nu sover ajg till framåt halv nio på dagarna, skönt, men måste se till att komma i säng på kvällarna och komma upp på morgonen nu. På semstern har jag ägnat mig åt just ingenting, och det var faktiskt precis just det som varit så underbart, kunna ta dagen osm den kommer, bara slappa. Verkligen välförtjänat. På jobbet kommer det att lugna ner sig nu framöver för min del, det lass som jag nu har dragit själv i drygt två månader skall fördelas på ytterligare 1,5 tjänst, känns jätteskönt. Känns som att det värsta är gjort arbetsmässigt och att det nu går mot lite lugnare arbetstider. Då menar jag inte att jag inte kommer att ha att göra, för det har jag, men kommer nog kännas lite mer hanterbart.. Ja, som sagt, jag har verkligen njutit av ledigheten, nu på´t igen..

Prio tre

Publicerad 2012-07-16 16:36:37 i Allmänt,

Har gnällt här på bloggen tildigare om landstinget och dess prioriteringar när det gäller tolkuppdrag, men tänker gänlla lite till...

Först, jag är inte ledsen över att jag blivit döv, men jag har heller inte valt det. Ofta tycekr jag att jag klarar mig bra, har vänner som kan teckenspråk som jag teckar med givetvis, men har också vänner, familj, släktingar som inte kan teckenspråk, då får jag avläsa och försöka hanka mig fram vilket ofta går hyfsat. Sedan finns det situationer då jag antingen känner att jag vill förstå det som sägs utan avläsning och utan risk för missförstånd, detta gäller exempelvis läkarbesök, bankbesök etc. då beställer jag tolk och tar också ofta och får det.

Sedan finns det de situationer då det är mycket folk då jag inte har en suck att klara mig emd avläsning. Detta kan gälla möten på jobbet, exmepelvis APT eller infroamtionsmöten, släktmiddagar, födelsedagar, ja vad det nu kan röra sig om.

Just det där emd fördelsedagar är ett kapitel för sig, om man bbehöver tolk vill säga. Jag har många hörande kompisar, med tanke på att jag alltid gått i hörande skola under uppväxten. Dessa kompisar fyller år precis som andra och jag vill gärna vara med och fira även idag, liksom innan jag blev döv. I februari var det en kompis i Hjo som hade 25 årsfest med ca 15 personer. Fick jag någon tolk, nej, prio tre uppdrag utanför det egna landstinget, vilket betyder att Örebro inte ens försöker lösa det, de avslår på en gång.. Fick sitta där som ett fån och försöka hänga med. Nu om några veckor har en annan kompis fest, det skall bli grilfest i Gränna. Visst låter det trevligt?! Dessutom är det min sista helg på min semester och jag är ändå nere i Hjo, så klart att jag vill åka dit. Beställde tolk idag, men avslag, det är ett prio tre uppdrag och det kan man inte få tolk till. Blir så ledsen över detta. Dövheten i sig ser jag inte som en funktionsnedsättning, men utebliven tolk är det, jag vill känna delaktighet på samma villkor som hörande, oavsett det rör sig om ett läkarbesök eller kompisens 25 årsfest.

Falks grav

Publicerad 2012-07-15 21:15:16 i Allmänt,

Var igår i Jönköping med familjen, kom då på att vi kunde åka upp till Falks grav med familjen. För er som inte vet vad Falks gräv är, här kommer en liten förklaring:

" 

Det sägs, att det spökar i skogen om nätterna. Och ingen kan förklara, vem det är som varje natt förser postrånaren Falks grav mitt inne i skogen med färska blommor...

Jonas Falk kom tidigt i livet i delo med rättvisan. Efter att ha prövat lyckan i Stockholm sökte han sig åter till hemtrakten för att vid lämpligt tillfälle råna postskjutsen som gick mellan Jönköping och Sandhem. Falk och kompanjonen Frid försåg sig med krut och hagel i Hjo och skjutvapen i Habo.

En mörk höstnatt lade sig de två rånarna i bakhåll för postskjutsen vid en grind på vägen mellan Broholm och postgården Sibbarp i Sandhem.

När skjutsen kom i mörkret sköt Falk postiljonen med sin bössa och Frid överföll köksvennen med en knölpåk.

Rånarna kom över 200 riksdaler och skyndade tillbaka till Stockholm för att undkomma rättvisan. I Stockholm var Falk emellertid redan efterlyst och vid förhör framkom att man även kunnat fånga de båda postrånarna från Sandhem.

Då postiljonen dött av skadorna föll den hårda domen att båda skulle mista livet genom halshuggning. Efter nådeansökan från Frid ändrades hans dödsdom till livstids straffarbete. Falk vägrade att begära nåd.

På sommaren ser man alltid blommor på graven. Ingen vet vem som sätter blommorna där, men sägnerna går bland folket i bygden..."
http://www.vastsverige.com/sv/tidaholm/artiklar/Falks-Grav/


Men blev dock besviken, inga blommor var på graven igår när vi var där. Men vem/vad som försergraven med blommor kan funderas över..


bild: google

Semester

Publicerad 2012-07-15 21:09:41 i Allmänt,

Så skönt och välbehövligt.. Den sista veckan på jobbet har känts småkämpig, tror dels att det har emd att göra att jag var ledig vecka 27 och var på Gotland, även om jag jobbade mycket den veckan så hade ajg det helt underbart, njöt verkligen. Sedan visste jag att det bara var en veckas jobb, sedan skulle jag vara ledig igen. En vecka låter lite, men kan kännas så långt, så långt.. Sedan har de två sista månaderna på jobbet varit minst sagt intensiva, men det kommer att bli bättre, kommer få avlastning inom kort, min kololega håller på att utbildas, skall bli så skönt.. Men först skal ljag som sagt njuta av ledigheten..

Bilder från Gotland

Publicerad 2012-07-08 12:00:56 i Allmänt,På väg mot Gotland, otroligt fint väder, men blåsigt..
Min favoritgata i Visby, Fiskargränd
Österport

Jonas håller tal
Och så Björklund

Almedalen 2012

Publicerad 2012-07-08 11:53:43 i Allmänt,

Nu är jag tillbaka på fastlandet igen efter en kanpp vecka på Gotland och Almedalen. Veckan har varit helt underbar, älskar verkligen att vara där och lobba politiker. Klistrar in det inlägget jag skrev från torsdags i UH:s blogg så kan ni ta del av det även här.. Kommer även fler inlägg från Aledalen.

Torsdagen i Aledalen, veckan började lida mot sitt slut för oss i Unga Hörselskadade. Dagen för min del började med ett seminarium av Humana med rubriken "Har kommunernas arbete för tillgänglighet upphört". Jag och Susanne från UH var tidigt på plats. Frågade arrangören om det fanns hörselslinga i lokalen, i programtidningen hade inte sagts ett ord om detta, de skulle kolla. Nej, någon slinga fanns inte och ingen tolk heller, så vi fick använda våra "egna" tolkar som var med. Med på seminariet fanns också deltagare från de andra döv och hörselskada organisationerna. Seminariet bjöd på diskussioner om tillgänglighet, att regeringen i början av 2000- talet bestämt att samhället skulle vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning år 2010, dit nådde vi inte utan nu har året flyttats fram till 2016. Seminariet förde diskussioner om olika hinder som behöver undanröjas för att nå ökad tillgänglighet, dock låg fokuset hela tiden på de fysiska nedsättningarna, främst rörelsehinder, inte ett ord nämndes om kommunikationshinder så som hörselnedsättning eller dövhet. Detta påpekade Sveriges dövas riksförbund (SDR) men fick då som svar att de inte kunde fokusera på alla aspekter av en nedsättning, tack för det. Efter seminariet gick jag och Susanne fram till var sin arrangör för att kommentera att det inte fanns någon T-slinga. Den man som jag talade med ansåg inte riktigt att detta låg på deras bord, betonade dock att ca 1,3 miljoner av den svenska befolkningen har en hörselnedsättning och majoriteten av dem skulle vara hjälpta av en hörselslinga, frågade om de tyckte att över tio procent av den svenska befolkningen skulle utestängas från deras seminarium, nej, det tyckte de väl inte. Men attityden var ändå negativ, pinsamt anser jag att prata om tillgänglighet, men sedan anse att det inte ligger på deras bord.


Nästa seminarium för min del var Institutet för Framtidsstudier, Temagruppen för Integration i Arbetslivet (TIA) samt Europeiska socialfonden som stod för. Deras seminarium hade temat "Hur vet vi om arbetsmarknadspolitiken verkligen fungerar". Där de diskuterade hur effekterna av arbetsmarknadspolitiska program skall och bör mätas. Ett intressant seminarium som dessutom hade både hörselslinga och tolk, bra jobbat. Dock hade de missat att skriva ut om tolk i programmet så kom dit med de tolkar som jag bokat själv, men de kunde jag sedan skicka iväg på rast. Efter seminariet diskuterade jag och en representant från SDR med David Olsson från Arbetsförmedlingen (AF) om tillgängligheten för döva och hörselskadade på arbetsmarknaden. Diskussion fördes bland annat kring att döva har svårt att få tolk i arbetslivet och att arbetsgivaren idag tvingas stå för en stor del av tolkkostnaderna vilket medför att många mindre arbetsgivare inte har ekonomiska resurser att anställa en person som behöver tolk.


Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR) och Genzyme i samarbete med tidningen Föräldrakraft stod som arrangörer för nästa programpunkt. Diskussioner fördes kring att kraven på arbetsmarknaden blir allt hårdare, vilket resulterar i att personer med funktionsnedsättning har svårare att få och behålla ett arbete om de inte kan prestera 120 % för jämnan. en diskussion fördes kring om den danska modellen Flexjobb skulle kunna underlätta för personer med funktionsnedsättning att få och behålla ett arbete. seminariet hade både slinga och tolk, dock fick vi påpeka att de skulle starta slingan när seminariet körde igång, men vill ändå ge beröm för att de fixat. efter seminariet passade jag på att ta en diskussion med Elisabeth Svantesson som är ordförande i arbetsmarknadsutskottet. diskuterade kring tillgänglighet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning och påpekade än en gång om tolkkostnaderna. Elisabeth blev nyfiken på om jag själv hade arbete och vad jag jobbade inom, fick erkänna att jag arbetade på Arbetsförmedlingen och det visade sig att jag arbetar i en kommun ganska nära hennes hem. Hon kände dessutom min chef och lovade att komma ut och besöka mig på min arbetsplats för att fortsätta diskussionen om tillgänglighet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning, skall maila Elisabeth och håller verkligen tummarna för att hon kommer och besöker mig så vi kan fortsätta vår diskussion.


Det sista seminariet för dagen hade temat "
Hur hittar man och behåller ett jobb när man är ung med funktionsnedsättning?" och arrangerades av Föreningen Furuboda i samarbete med tidningen Föräldrakraft. de diskuterade kring att det är svårt att få ett arbete som ung idag, att vara ung och dessutom ha en funktionsnedsättning gör inte saken lättare. diskussion fördes om svårigheter och framgångsfaktorer på vägen till arbete för unga med funktionsnedsättning. seminariet hade såväl slinga som tolk, bra jobbat.


Seminariets slut tog jag en promenad ner till hamnområdet och diskuterade med olika myndigheter/organisationer som fanns där. Bland annat pratade jag med polisen om den sms tjänst som finns som gör det möjlighet för döva och hörselskadade komma i kontakt med brandkår, polis och ambulans genom sms. frågade lite om vad deras erfarenhet kring detta var om de visste något om hur många som nyttjar tjänsten osv. pratade även med Finnsam som bland annat arbetar för at ge stöd till personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. frågade om de någon gång haft döva och hörselskadade deltagare i deras program och hur det i så fall fungerat. de trodde att de haft det och att de då hade bokat tolk och att det fungerat tillfredsställande.


Därefter väntades tal av Jan Björklund. De andra partierna vars tal vi lyssnat på hade bokat de främsta raderna för oss tolkanvändare så att vi kunde se tolkarna och på så vi hänga med i diskussionerna, men inte Folkpartiet. De kom och körde bort oss från de främsta bänkarna. Påpekade att vi ville se tolken och frågade om de kunde reservera platser för os still kommande år, det kunde de, men inte längst fram, för där skulle representanter för partiet sitta, Konfronterade med att vi inte kan se tolken från sista bänk. De skulle kolla på lösningar till nästa år vilket jag med spänning väntar på. Björklund fokuserade i sitt tal mycket på skolan vilket inte var helt förvånande. Han pratade om friskolan och att det ger eleverna valfrihet att välja, han pratade också om att han anser att Arbetslöshetsförsäkringen (A-kassan) skall bli obligatorisk för alla på samma sätt som föräldraförsäkringen, pensionsförsäkringen etc. Efter talet så fick jag möjligheter att kommentera det på teckentorget, tyvärr är detta klipp varken med tal eller text, så krävs behärskande av teckenspråk för att kunna se vad jag säger. Kommenterar i alla fall att friskolor idag inte ger valfrihet för hörselskadade och döva, då skolorna har rätt att neka dem tillträde pga. de kostnader det medför för skolan att anpassa.


Dagen i Almedalen var otroligt givande och rolig. UH gruppen avslutade den sedan med en gemensam middag.A

Om

Min profilbild

Nellie86

Hej. Vad skoj att ni hittat in på min blogg. Här kan ni läsa om smått och stort, ditt och datt som händer i mitt liv...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela