En dag på slottet
Denna fina inbjudan fick jag för drygt en månad sedan, inbjudan gällde World child & young forum på Stockholms slott dn 19 november.
I fredags var jag på något väldigt spännande. Jag var på Stockholms slott. Det är 21 år sedan som Sverige antog FN: s barnkonvention, närmare bestämt den 20 november 1989 gjorde vi detta. Detta firades nu genom att bjuda in olika organisationer som arbetade för barns rättigheter och delaktigheter till slottet för en dag med föreläsningar och workshops om barns rättigheter.
Kl. 8,30 var jag framme vid slottet tillsammans med representanten från Sveriges dövas ungdomsförbund SDU. Vi träffade våra tolkar utanför samt representanten från Dövblind ungdom DBU. Vi fick stå ute och vänta en tid innan vi fick komma in. Inte många jag kände igen, och framför allt var jag förvånad över att så många representanter var äldre, trodde det skulle vara fler ungdomar med, just med tanke på dagens syfte. Såg i alla fall några kändisar när jag stod där i kön och väntade på att få komma in, såg bland annat Sveriges tiigare stadsminister Ingvar Carlsson, före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, Birgitta Dahl som varit talesman, Elisabeth Dahlin generalsekreterare för Rädda barnen m.fl. Jag kände mig rätt dum när jag stod där, inte nog med att jag var 25 år yngre än alla andra, de andra var också väldigt fina. Diplomater som kom i fina lyxbilar av märken som Audi och Lexus.
Vi fick gå igenom två kontroller där vi fick visa både inbjudan och legitimation för att komma in, tyder på att säkerheten är ganska hög. Något som var lustigt var att våra tolkar inte behövde legitimera sig eller någonting, de kunde bara gå raka vägen in, ja, de såg väl inte så farliga ut de två=) Vi kom in och fick gå genom en rad olika salar, trappa upp och trappa ner, började fundera på när vi skulle vara framme. Men samtidigt var promenaden intressant, det gav oss en möjlighet att se slottet. Väl inne i rikssalen försökte vi hitta någon bra sittplats så att vi både kunde se tolkarna och scenen, detta visade sig dock inte vara det enklaste. Men till sist lyckades arrangörerna fixa så att vi fick sitta på andra raden, vilken lyxplats vi fick. Tolkarna fick dock inte stå på scenen i början, för detta skulle störa pressen för mycket, så de fick sitta vid sidan om och försöka tolka till oss, visst det fungerade, men lite trist att inte kunna se både den som talar och tolkarna samtidigt. Kungafamiljen kom in, kungen, Silvia, Viktoria, Daniel och Madeleine. Dagen inleddes med att kungen hälsade alla välkomna och talade några ord om barnens rättigheter. Drottningen tog sedan vid och talade om barn och dess rätt att få göra sin röst hörda, att få en trygg uppväxt. Sedan tog övriga talare vid, det var en rad olika personer som talade några minuter var och en, bland annat Maria Larsson, barn och äldreministern, ordföranden i föreningen Maskrosbarn, Elisabeth från Rädda barnen osv. många intressanta personer som tog upp och belyste en rad olika situationer som barn kan drabbad av. Det var också två personer som körde improvisationsteater gällande bemötande, ett roligt avbrott i det annars ganska intensiva programmet som gav oss möjlighet till lite skratt=)
Under förmiddagen var det uppträdande av ungdomar som spelade olika bläckblåsinstrument. Det var också en diskussion med elever från tre olika skolor närvarande. En skola från Stockholm fanns med på plats, sedan fanns det videolänk kopplat till en skola i Jönköping samt en i Strängnäs. De diskuterade och talade om hur barn och ungdomar skall kunna göra sin röst hörda och få mera inflytande, intressant det också.
Det var sedan dags för lunch. Nu kom det fler tolkar så att vi som är tolkanvändare inte skulle behöva sitta vid samma bord. Camilla och Katta var med mig under lunchen. Det var bordsplacering och jag hamnade vid ett bord med moderatorn för dagen Beata Wickbom representanter från Stockholms universitet, en psykolog osv. Vi hade flera intressanta diskussioner om barn och ungdomar under lunchen. Bland annat hur stödsamtal med barn skall ske på bästa sätt, då dagens psykologer och kuratorer sällan har erfarenhet eller utbildning gällande samtal med små barn. Efter lunchen var det dags för seminarium. Det fanns fem olika att välja på jag besökte Children´s participation in their healtcare där Gill Brooks från England berättade om svårt sjuka barn och samtal med dem, att det är viktigt att se dem, att lyssna på deras vilja trots att de är svårt sjuka och kämpar för sina liv. Ett mycket intressant seminarium som var väldigt gripande. Det var även en del kändisar med på detta seminarium, Silvia satt precis framför mig och även Birgitta Dahl fanns närvarande.
Sedan tackade jag mina tolkar Katta och Camilla som varit med under lunchen och seminariet, de var så duktiga med att tolka från engelska till teckenspråk, är grymt imponerad. In i salen igen. Under förmiddagen hade det inte varit optimalt då tolkarna satt vid sidan av oss. Det var svårt att se samt väldigt trist att inte kunna se både tolkarna och scenen. Jag pratade med Baearta som var moderator för dagen. Hon har en döv syster och kan lite teckenspråk så tecknar jag lugnt och tydligt så hängde hon med, underbart med en sådan kommunikation, hon hade också en stor förståelse för att vi ville se båda, så jon körde väg lite folk på första bänk, så jag, Henrik från SDU och Amanda från DBU fick sitta där. Verkliga lyxplatser, satt lika långt fram som kungafamiljen, de satt strax till vänster om oss. Tolkarna stod nu på scenkanten så vi kunde verkligen se både tolken och scen samtidigt, härligt.
Programmet fortsatte med några som talade, bland annat kronprinsessan Viktoria. Det fanns också några barn närvarande nu i eftermiddag som fick svara på olika frågor om hur en bra lärare skall vara etc. Det var också olika småfrågor som slängdes ut som vi skulle diskutera med grannen. Min granne var Rädda barnens ordförande. Hon var nyfiken på frågor om döva och hörselskadade så hon frågade mig bland annat vilken tillgång det finns på teckenspråkiga kuratorer, psykologer, om döva annars använder tolk när de besöker dessa, hur det fungerar osv. intressanta frågor som verkligen krävdes att man tänkte till innan man svara på dem. Via videolänk pratade också skidåkerskan Anna Haag om vikten av vuxnas uppmuntran för barnens framgångar, Bill Gates pratade om att barnen är vår framtid och vice ordföranden i Europa rådet pratade om vikten av konventionen som vägledning i allt arbete med barn och unga.
Beata tackade alla för en trevlig dag och bad också alla att applådera och tacka tolkarna som varit med under dagen. Och jag måste säga att de verkligen var värda en applåd, ni var så duktiga och så fina i era kläder dagen till ära Lena och Jonas. Sedan kom en skolklass fram och sjöng någon sång som gick på både svenska, engelska och spanska. Tolken tolkade från svenska och från engelska, dessvärre blev det när det kom till spanskan. Men han löste det bra=) Han ville inte stå still och visa att han inte kunde, utan han improviserade:
- De sjunger på spanska, och tyvärr kan jag inte tolka vad de sjunger för jag förstår ingenting, men jag tänker inte sluta teckna och alla tror att jag kan och att jag är duktig…
Svår att hålla sig för skratt, men jag håller med honom fullt, ser dumt ut om han plötsligt står tyst, är mest imponerad över at han lyckades hålla masken bara=)
Sedan avslutades dagen. Jag är nöjd, det var en intressant dag, och bara att fått chansen att komma in på slottet är stort, ångrar inte en sekund att jag åkte dit..