Heléne

En liten blogg som handlar om ingenting, utan mest om det jag för stunden har lust att skriva ned...

Klippning

Publicerad 2009-02-28 11:15:46 i Allmänt,

Nu på morgonen har jag varit i Hjo och klippt mig. Även om jag bott i Örebro i dryga året så har jag ändå kvar frisören i Hjo, fråga mig egentligen inte varför, hon är förvisso bra och trevlig, men det finns ju garanterat bra frisörer i Örebro också. Men blev i alla fall nöjd med klippningen även denna gång.


Sedan blev det en sväng till Hem och Hobby, köpte nya köksgardiner. Skall bara sy dem sen också och har inte symaskin själv, så får fixa till det sen vid påsk eller något tänkte jag.


Nu skall jag fixa mig i ordning för årsmötet och sedan bowling ikväll. Försöka hinna äta lite lunch också innan årsmötet... Får se hur det går att bowla ikväll sen då, är ju inte så duktig på bowling direkt, men det kan vara skoj ändå =)

Sticka sig själv

Publicerad 2009-02-26 13:43:57 i Allmänt,

Var ett tag sedan jag bloggade nu. Denna vecka har flutit på. I tisdags var jag på tolkutbildningen här i Örebro och besökte 16 elever som pluggar första året på utbildningen. Jag berättade för dem om Cochlea implantat, CI och hur det har fungerat för mig genom livet, att vara hörselskadad, bli döv och sedan operera CI. Tog mig en långpromenad ner till tolkutbildningen som är förlagd vid Gustavsvik. Åt sedan lunch med eleverna där nere, genom en klasskompis på universitetet så har jag kommit i kontakt med en tjej som pluggar första året till tolk, så hon mötte upp mig, jag åt lunch med henens klass och sedan var det dags att föreläsa. Jag för4läste i ca 40 minuter och sen hade vi lite diskussion efter och tolkeleverna fick möjlighet att ställa frågor, det var intressant och bra. Jag fick sedan en stor bukett med tulpaner för att jag ställde upp och kom och föreläste, så gulligt av dem.


Efter föreläsningen funderade jag över om jag skulle köpte semla, var ju trots allt den dagen i tisdags. Men jag var inte direkt sugen på semlor egentligen, ås jag struntade i det. Åt i alla fall en semla på jobbet i förra veckan, och jag brukar nog inte äta mer än en, max två semlor per år. Köpte istället med mig en paket med yoghurt och lite frukt och gick hem och fikade med det, betydlgit nyttigare i alla fall=) I tisdags kväll blev det sedan teckenspråks undervisning. Var trevligt och bra, och tack C för det goda fikat du bjöd på, det var inte fel det =)


Igår onsdag tog jag en morgon promenad ner till USÖ, skulle där och göra en allergi undersökning, trodde innan att det var ett pricktest de skulle göra, men inte då. Först skulle de kolla min lungkapacitet. Jag fick gång på gång blåsa i en speciellt maskin, kändes som att jag fick jättedåligt resultat när ajg blåste, men tydligen inte, sköterskan var nöjd och glad i alla fall, så det var ju bra. Fick sedan träffa en läkare, spansk var han nog ursprungligen, enligt teckenspråkstolken så bröt han på talet i alla fall. Men läkaren var trevligt och bra, mycket skämtsam, nästan lite för mycket. Han pratade om min nöt allergi, om mat ajg skall vara försiktig med osv. han frågade också om jag klarar av att använda min adrenalinspruta själv. Då svaret på hans fråga blev ett nej för min del så sa han att jag var tvungen att öva på detta. Jag fick träffa sköterskan igen som tog fram en spruta som hon ville att jag skulle sticka i låret på mig själv. Fy fan alltså, det kändes som ett mänskligt plågeri. Även om jag egentligen vet att det inte gör speciellt ont, ås är det känslan av att sticka sig själv som är otäck. Men jag gjorde det i alla fall och fick beröm av sköterskan att ajg klarade det fint. Efteråt var jag fick helt skakis. Då skulle de dessutom göra ett prov för att kolla allergin mot nötter, ett blodprov. Kanske inte så smart att göra ett blodprov när man tidigare fått en mängd adrenalin in i blodet. Jag som kan vara svårstucken i vanliga fall blev ju inte lättare att sticka nu. De stack i vänster, latade och latade med fik inget blod, de försökte med höger, letade, klämde och fick till sist lite, lite blod. De var dock osäkra på om det verkligen skulle räcka. De ringde ner till labbet och tack och lov, det räckte, skönt det... efter denna plåga var jag om möjligt än mer skakis. Men, men det gick väl bra, och faktum är att det var bra att få öva att ta sprutan på sig själv, nu skulle jag känna mig mera säker att använda den dagen som det verkligen behövs.


Men jag som tidigare funderat på att bli blodgivare börjar nu lägga dessa planer på hyllan, så svårstucken som jag är så kanske det inte är så lämpligt.


Igår kväll var det sedan kickboxning som gällde, fy vad jobbigt, men så skoj det var.


Idag är jag hemma och pluggar, det går väl rätt bra, får ta en paus lite då och då för satt tänka lite på annat. Har också varit och lämnat in bildtelefonen för att de skall fixa med varseblivnings hjälpmedel till det. Väntar nu på att de skall skicka sms att den är klar för att hämtas idag. Skall senare i eftermiddag ner och träna lite spinning, skall bli skoj, även om mina ben är lite möra efter gårdagens träning.

Plugg, träning och jobb

Publicerad 2009-02-22 07:43:33 i Allmänt,

Nu har man jobbat tre dagar igen och ser just nu fram mot en dag ledigt innan veckan med studier och allt vad det innebär drar igång igen. Denna veckan har både varit lugn och intensiv på samma gång. Pluggade endast i måndags, då när vi hade vårt korta seminarium, sen har jag varit ledig. Eller ja, ledig och ledig. I tisdags planerade jag och G inför "Att höra" helgen, UH: s kurshelg som är om två veckor. Tyckte att vi hade så bra koll på det, men sen dyker problem efter problem upp, inte alls bra. Sen i onsdags lämnade jag in min hemtenta, får hoppas att det går bra, får nog svaret den 16 mars skulle jag tro, så det är ett tag dit. Under veckan har jag också tränat en del, eller ja, till att börja med i alla fall. Spinning i måndags, skivstång i tisdags och sen spinning i onsdags igen, plus några långa promenader gjorde att jag hade en jäkla träningsvärk i torsdags. Men samtidigt var det underbart att känna att man gjort något, och sen torsdag-lördag när jag har jobbat, ja då blir det inte mycket motion, nästan noll.


Nu skall jag äta frukost, sen in till Hjo en sväng med familjen...

Kort seminarium

Publicerad 2009-02-16 15:10:40 i Allmänt,

Nu är tentan i stort sett färdigskriven, underbart. Är alltid en stor lättnad för varje tenta som man lämnar in. Idag har jag varit nere på universitetet på förmiddagen, hade egentligen seminarium fram till kl. 16, men var klara redan vid elva tiden, hmm, bra planerat liksom. Men samtidigt var jag mycket tacksam över att få gå hem tidigare också. Speciellt när man har tenta att skriva. Nu har jag skrivit klart, tror jag, vill låta det sjunka in lite och sen kunna göra eventuella förändringar.


Sedan fick jag ett mail som gjorde mig glad faktiskt. Det var min kontaktlärare som skickade och frågade hur det blir för mig om de ändrar tid för ett seminarium kontaktlärarträff etc. Med tanke på tolkarna. Hon är den första läraren som har ställt den frågan och det gjorde mig glad att någon lägger märke till det, och tänker på att det faktiskt inte bara år att ändra och ändra med kort varsel hela tiden. Nu tänkte jag fika lite, sen sticka iväg och träna spinning, jippi =)

Ullared, HRF möte och besöka kompisar

Publicerad 2009-02-15 09:09:25 i Allmänt,

De här dagarna har det varit full rulle, men skoj, skoj.


I torsdags lämnade vi hemmet i Hjo vid 11 tiden för att bege oss sädet5 ut mot Ullared. Vi stannade till i Habo en stund för att D skulle hinna besöka sin praktikplats. Det gick dock ,väldigt fort så sen rullade vi iväg nedåt Småland. Vi var framme vid Ullared redan kl 14 och kunde inte få stugan förrän kl 15, så blev att åka runt och snurra med bilen och kolla lite på campingplatsen och så. Sedan hämtade vi vår stugnyckel, slängde snabbt in sakerna och åkte ned mot GK: s. på parkeringen var det inte mycket bilar, kanske vi trots allt hade haft tur och valt rätt dag? Sedan mötte jag en klasskompis från Örebro S.T som berättade att det var helt tomt där inne, bra bra. Var dessutom lite skoj att springa på henne där, två personer som båda bor i Örebro som träffas i Ullared liksom.


Sedan gick vi in och det första jag hittade var en snygg jacka, mer rock liknande modell. Även om den kostade några hundra vilket är rätt mycket för att vara Ullared så slog jag till, den hade ju kostat X antal hundralappar extra om jag köpt den på annan plats liksom. Köpte mest mjuka saker sen i torsdags, en del kläder blev det, mest T-shirt och så. Vi lämnade GK: s vid 19 tiden, gick och kollade lite utanför och åkte sedan upp till stugan igen. Käkade lite mat, och kollade på släktingen som är med som kartläsare i Sveriges värsta bilförare. Fy fan vilket program alltså, de medverkande har ju inte mycket innanför skallbenet om man säger så. Dessutom gör de ju sig garanterat till för att bli sämst. För den sämsta personen vinner ju trots allt en bil.


På fredsdagsmorgonen promenerade jag och D ner till GK: s medan mamma och pappa fixade det sista med stugan och lämnande tillbaka nyckel, när vi kom ner vi halv åtta, en halvtimma innan öppningsdags fanns endast 10 bilkar på parkeringen och den elfte på ingång. Vi gick lite utanför och kollade och ställde oss sedan i kö vid 20 i. då var det vara nio personer framför oss, inte illa det. Gick in och handlade ytterligare lite kläder lite kuvert och sådana tråkiga saker och lite mat och så. Är nöjd med mina köp även om det plockat någon tusen lapp.


Vi kom sedan hem till Hjo vid 16 tiden igen, nöjda och glada efter ett par roliga dagar på Ullared.


Igår var jag i skara på distriktsmöte med HRF Skaraborg. Var jag och massa gamli9jghar. Ifjol gjorde jag misstaget att komma dit i jeans vilket jag fick höra mer än en gång. I år tog jag kjol, så jag kände mig fin i alla fall=) och pensionärerna verkade nöjda de också. Satt på mötet där och diskuterade en massa med dem, var väl lite halvtrevligt, funkade i alla fall.


Sedan igår kväll åkte jag till Hjo och besökte S.J. även S.B. var med. Vi åt gott nybakat bröd pratade en massa strunt och åt sedan lite ananas paj. Sedan blev det en promenad i den härliga vinterkvällen, bar skönt det.


Nu är det söndag igen, skall iväg till morfar en sväng nu, se om han kan hjälpa mig med engelskan. Sedan blir det hem äta lunch och tillbaka till Örebro för några dagar igen.

Nålar i trumhinnan

Publicerad 2009-02-12 08:55:54 i Allmänt,

Igår klev jag upp tidigt, tidigt. Redan innan kl 5 ringde väckarklockan. Men konstigt nog kände jag mitt rätt så pigg. Det är alltid lättare att liva upp när man vet att man måste om man jämför med att kliva upp tidigt bara så där. Sedan käkade jag frukost och vid halv sex kom R, vi skulle dela taxi ned till stationen då hon skulle till Stockholm och jag till Göteborg och våra tåg avgick samtidigt.


I Skövde hoppade pappa på tåget, han skulle åka med ner till Göteborg denna dag. Framme vd centralen gick jag och köpte min andra frukost, var redan 4 timmar sedan jag åt den första och det skulle ta 4 timmar till innan lunch. Pappa och jag promenerade sedan mot Sahlgrenska, vill inte betala massa pengar för spårvagnen när det endast rör sig om en kortare sträcka. Vi kom fram i god tid, pappa ringde sin moster som han skulle träffa och jag gick upp till läkaren. Hade turen att hitta tolken på en gång. Hade inte träffat henne innan, men hon var jättetrevligt och bra, så det var inga bekymmer. Sedan skulle de bedöva örat på mig och sedan gå in med en nål i trumhinnan för att se om jag hörde eller rent av kände något ljud. Massa bedövning blev det, men sen när de skulle gå in med nålen gjorde det jätteont ändå. Så det blev några stick till och sen kunde vi köra igång. Var väl inte jättetrevligt att ha en stor och vass nål i trumhinnan men det fungerade. De skickade in massvis med ljud som jag kände och ibland till och med hörde.


När de var klara diskuterade vi lite om framtiden, vill jag ha två CI, vill jag behålla höger rots värken och så. Nu skall först Göteborg bestämma om de tror att man kan operera vänster också. Och sedan måste de diskutera med Örebro också, det ärt ju trots allt dem som åker på att betala. Och deras policy är att inte operera dubbla implantat på vuxna.


Sedan fick jag följa med audionomen för att fixa mitt CI som den sista tiden levt sitt eget liv. Jag fick helt enkelt ett nytt implantat, var lika bra att göra så. När jag var klar hos läkare och audionom gick jag till pappa, hans moster och hennes sambo som satt och fikade. Pratade lite med dem och sedan var de snälla och körde mig och pappa fram till stan. Jag och pappa åt Kina mat och sen tog tåget tillbaka till Skövde igen. Ingen av oss kände för att gå på stan och spendera pengar nu när vi skall till Ullared idag.


Vi skall ge oss iväg om några timmar, så kommer vi ner fram i eftermiddag sen. Sedan skall vi sova över där tills imorgon, så det blir några timmar där inne imorgon igen. Se vad jag kan investera i denna gång=)

Salstentan och CI

Publicerad 2009-02-09 21:30:25 i Allmänt,

Jippi, jag klarade saltentan, det känns verkligen underbart, är helt överlyckligt. Trodde nästan att jag skulle missa, men det gick vägen. Var nere på universitetet på förmiddagen, hade kontaktlärarskap och sedan var jag och A på teckenspråks lunch. Vi var en liten nätt skara deltagare idag, men det var trevligt och bra ändå.


Sedan efter lunch gick jag upp och hämtade ut min tenta och som sagt, den var godkänd, skönt, skönt. Sedan gick jag hem, fikade och fixade lite här hemma och åkte sedan ner för att träna spinning. Underbart med träning, så skönt. Men när jag kom hem och skulle använda mitt CI så fungerade det inte alls, bara brusar. Får åka ner till hörcentralen imorgon och försöka fixa det. Dock tvivlar jag på att de kan lösa det här, men kan ju alltid hoppas.

Stockholm

Publicerad 2009-02-08 20:56:32 i Allmänt,

Tillbaka till lugnet i Örebro igen. Helgen har tillbringats i Stockholm på möte med UH: s ungdomsråd. I fredags eftermiddag tog jag M och R tåget från Örebro och till Stockholm. Åkte bort till kansliet på en gång och satt sedan där på kvällen och åt Kina mat, puu vad stark den var, och spelande spel och tryckte i oss en massa godis. Jag som har som mål att vara nyttig och inte äta för mycket godis, hmm, gick inte så bra med det nu i helgen. Åkte sedan till vandrarhemmet Af Chapman, denna gång bodde vi på båten.


Efter en natts sömn där jag höll på att få frostskador som följd åkte vi på lördagsmorgonen till Centralbadet. Där tillbringade vi några timmar med att simma, bada bubbelpool och basta, jättemysigt. Sedan var det dags att åka till kansliet igen, äta lunch och sedan dras igång med styrelsemöte. Diskussionerna gick smidigt denna gång, vi var rätt så överens, bara jag själv som är lite mot ibland, ja någon måste ju vara det också =)


På kvällen skulle vi sedan avtacka vår fd. Generalsekreterare. Vi åt mat gemensamt, satt och pratade, spelade spel och vräkte i oss ännu mera godis. Sedan tillbaka till vandrarhemmet, satt och diskuterade en massa där och sedan somnade. Helgens chock blev väl lite att vår ordförande skall hoppa av, tråkigt, men förstått henne fullt och fast. Finns några som tycker att jag skall kandidera, men nej, det ligger fel i tiden för mig som student. Vice ordförande ja, men inte ordförande.


När jag kom hem till Örebro ikväll upptäckte jag att det kommit massvis med snö. Det snöade redan i fredags men nu har vi nog säkert 20 cm minst. Men jag tycker om snön, blir mycket ljusare och trevligare.

Tillbaka på Friskis igen:)

Publicerad 2009-02-05 19:51:13 i Allmänt,

Nu är jag åter på benen så passat t jag kommit igång med träningen igen vilket är jättehärligt. Igår tänkte jag promenera ner till stan och sen träna ett spinningpass. Men efter halva passet gick stereon sönder så vi blev tvingade att avbryta
=( rätt så surt när man väl kommit in i det hela.


Efter passet var det dags för UH möte på Birgittaskolan. Det gällde årsmötes planeringen denna gång. Mötet gick bra och vi diskuterade och ventilerade flera olika saker.


Idag har jag varit på universitetet under förmiddagen också fixat klart vårt grupparbete, så det känns bra. Det som däremot inte känns lika bra var ett en klasskompis träffade den läraren som rättat våra hemtentor och fick veta att det är jättemånga som har missat. Bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa, men hoppet föll lite där. Sedan i eftermiddag har jag fixat lite med hemtentan. Har inte så jättemycket kvar nu, men känner att jag måste arbeta med texten lite till för att bli 100 % nöjd och förhoppningsvis att läraren också skall bli nöjd och ge mig godkänt.


Sedan har jag varit iväg och tränat spinning ikväll igen, underbart skönt... nu skall jag kolla på tv, Sveriges värsta bilförare. En släkting skall visst vara med och vara "kartläsare" åt en av de dåliga chaufförerna.

Föreläsning om Cochlea implantat och Tvåspråkighet

Publicerad 2009-02-03 19:04:30 i Allmänt,

Igår måndag ringde väckarklockan före fem. Jag hade sovit dåligt hela natten, anledningen var att jag var orolig att försova mig på morgonen. Vid kl. halv sex kom taxin och hämtade mig. Det var dags att åka till Skåne, närmare bestämt på Önnestads folkhögskola utanför Kristinastad. Denna folkhögskola utbildar teckenspråks och dövblind tolkar. Jag hade blivit inbjuden av skolan för att berätta om Cochlea implantat, CI samt om UH: s tvåspråkighets projekt men också om min egen syn på teckenspråket. Dessutom skulle jag passa på att träffa min kompis S som pluggar tredje året på tolkutbildningen där. Aldrig fel att ta två flugor i en smäll.


Tog tåget ner till Skåne, Hässleholm, där mötte sedan S upp mig på stationen och vi åkte gemensamt till Önnestad med bussen.


På föreläsningen fanns elever från tolk 1-3 samt deras lärare. Tyvärr var tolk 4 ute på praktik just nu, men de filmade min föreläsning och skall visa den för dem sen i efterhand. Gårdagens föreläsning hade mycket fokus på just Cochlea implantat, hur fungerar det rent tekniskt, vilka får det, hur är samhällets attityd mot CI, ja mycket av dem diskussionerna tog upp igår. Men också en hel del om tvåspråkigheten, Jag föreläste i nästan en timma och sedan hade vi 20-30 minuter frågestund och efter diskussion. En hel del händer viftade i luften när det var dags för frågestunden och jag fick många intressanta, men också svårbevarade frågor. En fråga som alltid dyker upp är bland annat: "om jag själv skulle få ett dövt barn, skulle jag då låta CI operera det?". ja diskussionerna blev många och långa, men väldigt intressanta.


Efter att föreläsningen avslutades fick jag följa med i och besöka en tolk trea under deras lektion. Detta var också mycket intressant att se hur de jobbar. Kort sagt jag hade en kanon dag i Skåne igår. Idag skall tolkeleverna ha uppföljning av min föreläsning med olika diskussions frågor, så vi får se hur många ytterligare frågor som dyker upp idag. Jag har i alla fall lovat att jag skall besvara de frågor via mail som dyker upp nu efter, vi får se hur många det blir =)


Sedan blev det att åka tillbaka till Hässleholm igen, äta middag med S och sedan ta tåget tillbaka till Örebro. Men dagen i Skåne var väldigt lyckad, kunde inte ha varit bättre =)

Om

Min profilbild

Nellie86

Hej. Vad skoj att ni hittat in på min blogg. Här kan ni läsa om smått och stort, ditt och datt som händer i mitt liv...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela